Wednesday, September 24, 2008

P2P helyett pornóoldal?

A MediaDefender cégnél egy évvel az elektronikus levelek kiszivárgása után még mindig kerülnek napvilágra részletek a cég vállalkozásáról. Minden jel arra mutat ugyanis, hogy a cég, miközben az illegális fájcserélés ellen harcol, saját vállalkozásba is bonyolódott. Hamis pornó fájlok segítségével megpróbálták a P2P-felhasználókat fizetős pornó-vásárlókká változtatni. A cég maga is szeretett volna lehasítani egy szeletet a tortából, ezért saját pornó oldalt hozott létre, amit aztán erősen reklámozott.

Már egy éve, hogy a MediaDefender munkatársainak több ezer emailje a BitTorrent hálózaton keresztül a netre került. Az anyagot nem túl könnyű megnézni, de annál érdekesebb.
Eddig csak annyi derült ki, hogy a fájlcserélők utáni hajsza, és a hamis fájlok cserére felkínálása nagyon jó üzlet. Egy zenei albumért a MediaDefender kereken 4 000 Dollárt kap, míg egyetlenegy számért akár 2 000 dollárt is. A filmek lényegesen drágábbak. Az email-ekből kiderül, hogy egy filmstúdió kereken 3,6 millió dollárt fizetett azért, hogy a MediaDefender "megvédjen" négy filmet. Úgy tűnik, ez az összeg nem elégítette ki a céget, ezért saját projektbe kezdett mellette.

Lépten-nyomon hallható hogy az Internet a pornóért van. A Mediadefender munkatársai ezt láthatólag szó szerint vették. A kiszivárgott email-ekből kiderül, hogy a cég a LimeWire-ön és más fájcserélő hálózatokon hamis pornó fájlokat tett közzé, hogy a P2P felhasználókból fizetős ügyfeleket varázsoljanak. Idézet az egyik dolgozó emailjéből: " Az egyik elmélet szerint a LimeWire-ral azért lehet olyan sok pornó előfizetést eladni, mert a szoftver régebbi verziói elárasztják a felhasználókat a felugró reklámablakainkkal és a hamis fájlokkal. Az egyik ezt követő mailben az egyik partnerükről, az Adult Friend Finder-ről van szó. Minden kétezredik LimeWire felhasználóra sikerült "rásózni". Ha többre lenne szükség, az eDonkey szerver-üzeneteket is fel lehet használni. Aztán nem sokkal később egy rendkívül érdekes mondat következik: A LimeWire-t arra is felhasználták, hogy a MediaDefender "Mivii" projektjét fellendítsék. Az egyik emailben arról beszélnek, hogyan lehetne az felhasználókat ehhez az oldalhoz hozzákötni. Egy érdekes dolgot említenek: "Paris Hilton és Pamela Anderson a rendszerben VANNAK. [...] Mindketten rendszeresen küldenek anyagot az oldalunkra. ( www.enterallsites.com ), [...]."

Tehát saját oldaluk van, amelynek célja hogy az átlagos P2P pornót fogyasztó felhasználót "becserkéssze". További email-ek bizonyítják, hogy a MediaDefender a LimeWire-ön és az eDonkey hálózaton keresztül reklámozta az oldalt.Ezt azonnal beszüntették, ahogy a levelek kiszivárogtak. Úgy látszik nem kérnek a további negatív sajtóvisszhangokból. Egy évvel később enterallsites.com még mindig aktív. Számos további domain vezet ide, ideillő kulcsszavakkal. Micsoda üzlet.

(forrás: torrentfreak)

No comments: