Wednesday, September 17, 2008

A Google dolgozói nem szeretik ha fotózzák őket

2008.09.18
Mostanában nehéz dolguk van a Google Street-View dolgozóinak. Ők ugyan minden sarkot és utcát fölvehetnek, de ugyanakkor saját magukat nem hagyják fölvenni. Egy edinbugh-i Google sofőr közölte, hogy feljelentést tesz, ha a róla készült felvételeket közzéteszik.
Edinburgh az első város Nagy-Britanniában, ahol a Google Street-View autók úton vannak. A dolog szemmel láthatólag mindenhol a helyi sajtót érdekli a legjobban. Az egyik edinburgh-i sofőr azonban feljelentéssel fenyegetőzött, ha közzéteszik a róla készült fotókat. Az indoklás érdekes. Eszerint, azért problémás a Google dolgozóiról fényképet közölni, mert félő, hogy a sofőrök bosszú áldozataivá válhatnak. Legalábbis az Edinburgh Evening fotósa ezt állítja. A fotós ezt azelőtt mondta, mielőtt kizárólag közterületen fotózott, ahol a fényképek nyilvánosságra hozatalát tulajdonképpen semmi nem tiltja. (A német jog alapján ez elég gyenge érvelés lenne)
Úgy tűnik, hogy a Google Street-View járművek által készített felvételek egyre keresettebbek. Ezt nem csupán az edinburgh-i eset támasztja alá. A Google Figyelőblog-on felvételeket közöltek a bonni és a drezdai járművekről is. Az egész helyi sajtót is láthatóan izgalomban tartja az egész dolog. Például Lübecker Nachrichen egy beszámolója azt mutatja, hogy Google Autók egyfajta szenzációértékkel bírnak. Ugyanakkor mindenkinek felhívják a figyelmét, hogy "legyen óvatos közterületen", mivel soha nem tudhatja, hol vannak éppen a Street-View autók. A Google Watchblog-on heves kommentelés folyik a Google-Streetcar-ok ról, és fotóalbumokat is belinkelnek. Stefan Keuchel, a Google Deutschland sajtófőnöke közölte, hogy a Street View kártyákon a rákerült személyeket felismerhetetlenné fogják tenni.
(forrás: testticker)

No comments: