Wednesday, September 17, 2008

Whittington NHS Trust - 18 000 személyes adat veszett el

2008.09.16

Nagy-Britanniában ismét MCA (legnagyobb súlyosságú eset) történt. Majd 18 000 személyes adat ment veszendőbe a legújabb adatvesztéses esetnél egy észak-londoni kórházban. A hivatalos közlemény szerint az adatok négy merevlemezen találhatók, amelyeknek egy IT-szolgáltatóhoz történő postai szállítás közben veszett nyoma.

Az első elemzések szerint kb. 17 990 adatrekordról van szó amelyet a winchestereken tároltak. Az adatok nagy része a Whittington Hospital NHS Trust-nél dolgozó, vagy volt alkalmazottakkal kapcsolatos. Bár az eset nem rég került napvilágra, a havária valamikor júliusban történhetett.

Egy sajtóértesülés szerint a londoni kórház vezetése egy külső céget bízott meg a bérszámfejtéssel. A még meg nem valósult szolgáltatás első lépcsőjeként a négy bőségesen megpakolt winchestert elküldték a McKesson céghez. Az elveszett adatok között nevek, születési dátumok, társadalombiztosítási azonosítók és a az adott dolgozók pontos fizetésadatai szerepelnek. A keletkezett feszültséget némiképp csillapítandó, a kórház közleményt adott ki, amelyben kijelentik, hogy semmilyen banki adat nem található a winchestereken. Az adattároló eszközök holléte jelenleg nem ismert. Semmiféle írásos nyoma nincs, hogy a kézbesítés ténylegesen megtörtént volna.

Egyes adatvédők még azon is meglepődtek, hogy az intézmény legalább jelszavas védelmet alkalmazott. David Sloman: "Minden egyes merevlemez betűkből és számokból álló jelszóval védett. Úgy gondolom, hogy abba még az igazi hacker-szakértők foga is bele fog törni." Egyúttal bocsánatot kér a felmerült kellemetlenségekért. Állítólag első alkalommal fordult elő, hogy az adatokat postán küldik. Ugyanis az ilyen méretű cégek a kényes információk küldésekor futárszolgálatot szoktak igénybe venni - jó okuk van rá. A jelenlegi és volt dolgozók kérdései számára a kórházigazgatóság külön email postafiókot hozott létre.
(forrás: telegraph.co.uk)

No comments: