Monday, September 15, 2008

A Metallica lemondta az interjút a fájlcserélő újságíróval

2008.09.15

Az amerikai metálbanda, a Metallica kiadója lemondta az interjút egy svéd újsággal, miután az újságíró elárulta, hogy az albumukat BitTorrent-en keresztül már letöltötte. Ez annak a jele, hogy mégsem olyan jóindulatúak a fájlmegosztókkal szemben, mint ahogy azt nemrégiben megpróbálták beállítani.

John Jeppson láthatóan ideges lett, amikor lemondták a tervezett interjút.

Az egészért nem utolsósorban az egyik bandatag, Lars Ulrich nyilatkozata a felelős. Ő ugyanis nem sokkal korábban bejelentette, hogy most már normális, ha egy album a fájlcserélő hálózaton terjed. Ez már csak így megy "napjainkban".

Ezért gondolta John Jeppson, a svéd Blatt Sydsvenskan újságírója, hogy akkor az új albumot is beszerezheti magának BitTorrent-en keresztül. Egy cikkében aprólékosan jellemezte a Metallica új szerzeményeit. Aztán olyat is elmondott, ami a kiadónak már kevésbbé tetszett. Azaz elmondta, hogy miképpen töltötte le az új albumot a BitTorrent és a The Pirate Bay segítségével, hogy meghallgassa.

Azonban itt nem a tulajdonképpeni "Death Magnetic" albumra hivatkozott, hanem egy torrentre, amely a számokat rövidítve tartalmazta. Ezen kópia alapján hozott ítéletet az albumról, ami az Universal tetszését nem igazán nyerte meg.


Ezután habozás nélkül lemondták a tervezett interjút az újságíróval. A kiadó svéd leányvállalata, a Dagens Media szokásához híven eléggé csípősen reagált az eseményre: "A kritikus olyan torrentre hivatkozik, ahol valakik megváltoztatták a számokat. Ezen túlmenően részletesen elmagyarázza, mit kell tenni a fájlok letöltéséhez, ami sérti a szerzői jogokat. Tehát nem csupán illegális fájlról van szó, hanem azt meg is változtatták. A kritikus ezen kívül azt állítja, hogy az eredeti album ugyanúgy szól, mint az általa letöltött. A zenék megosztása illegális. Mindig. Ezen nincs mit vitatkozni. Az a tény, hogy a Sydsvenskan olyan újságírót foglalkoztat, aki illegálisan zenét töltött le, a tetejében még illegális oldalra [The Pirate Bay] is utalást tett, számunkra elfogadhatatlan."

A Metallika új "Death Magnetic" albuma időközben az első helyen van az angol toplistákon.
(forrás: torrentfreak)

1 comment:

Törpfater said...

Régen nagyon szerettem a Metallicát, de Lars Ulrichot nagyon megutáltam. Mit kell állandóan kekeckednie, nem veszi észre hogy változnak az idők????