Tuesday, September 30, 2008

Egy "félreértésnek" köszönhetően Michael Moore Slacker Uprising című filmje az egész világon elérhető.


2008.09.24


Michael Moore legújabb filmje, a "Slacker Uprising", egy kis trükk segítségével úgy tűnik, azokat is eléri, akik nem az Egyesült Államokban, vagy Kanadában laknak. A mű a 2004-es elnökválasztások előkészületeiről szól, és a mai naptól kezdve ingyen letölthető. Eredetileg azonban úgy tervezték, hogy csak az Egyesült Államok és Kanada polgárai számára lesz elérhető a film.

Azonban amikor azon kezdtek el gondolkodni, miképpen terjesszék a filmet, történt egy kis baleset. A terjesztés ugyanis nem egyetlen központi szerverről történik.

Ehelyett úgy döntöttek, hogy egy P2P-protokollt, nevezetesen a BitTorrent-protokolt hasznáják fel a terjesztésre. A film letöltése így bármilyen BitTorrent-képes P2P klienssel lehetséges. Az is nyilvánvaló az első pillantásra, hogy ilyen módon az egész Földön elérhető lett a film. Vajon véletlenül, vagy szándékosan?


Nehéz kérdés! Eddig hivatalos oldalról semmilyen nyilatkozat nem érkezett, ami ezt megerősítené, vagy megcáfolná. Valószínűleg eredetileg korlátozott értékesítésről lehetett szó, mivel az árusítási jogok a világméretű terjesztés ellen szóltak. Aki azonban ismeri Michael Moore-t és jellegzetes módszereit, könnyen arra juthat, hogy az egész mégiscsak szándékosan történt.


Ennek az eljárásnak már meg is vannak a maga következményei. A filmet, amelyet az "első nagy, ingyenesen letölthető" filmként dícsérnek, pár nem amerikai vagy kanadai szerveren is megtalálhatjuk. Moore-nak, aki arról ismert, hogy szívesen
veszi semmibe a szabályokat, erről tudnia kellett.


Egy újabb kezdeményezés bizonyosan hozzájárul majd a Slacker Uprising elterjedéséhez. Michael Moore rajongók számára alapmű. Akinek a hivatalos változat 1,4 GB-os mérete túl sok lenne, a TPB-n

AVI formátumban is megtalálja.


(Forrás: Torrentfreak )

No comments: