Monday, September 22, 2008

A Cisco felvásárolná a Jabber-t

A Cisco tegnap közölte hogy megvásárolná a denveri Jabber Inc.-t. Ez nyugtalanít egyeseket, mert attól félnek, hogy a Jabber-hálózat elüzletesedik vagy a lépés hatással lesz a biztonságára.
A sajtóbeszámolók szerint az a Cisco célja, hogy egyes Jabber funkciókat a saját szolgáltatásai számára használjon fel. Így például üzenetküldő szolgáltatásokat integrálna a hálózatába, amire hatalmas igény van a csoportmunka területén, ráadásul eltérő plattformok között is.

A Jabber hálózatnak ez nem okoz gondot. Többféle programot fejlesztettek ki, amelyek külöféle nyelveken íródtak, többféle operációs rendszerre. Legtöbbjük ingyenes. Ez nem csak azt jelenti, hogy bárki használhatja őket, hanem azt is, hogy a forráskódjuk nyílt. Így ezek a programok bármikor ellenőrizhetők. A felhasznált protokoll, az XMPP is egy nyílt szabvány.

A Jabber egyik hatalmas előnye, hogy nem központosított. A nagy szolgáltatókkal, mint például az ICQ-val, a Yahoo-val, vagy Microsoft-tal szemben, akiknél a felhasználó az adott platformot kénytelen használni, a Jabbernél bárki installálhat és üzemeltethet egy saját szervert. Ezen túlmenően a Jabber felhasználói semmilyen jogot nem adnak át a tartalmat illetően a szerver üzemeltetőjének, míg a nagy szolgáltatók pontosan ezt kérik a Szerződési Feltételekben. A Jabber felhasználói számára a titkosítás használatát nem csak hogy nagyon megkönnyítették, hanem egyenesen ajánlják.

Ezek után világos, hogy a rendszer nem központi jellege véd az elüzletiesedéstől, ez körülbelül olyan lenne mint megpróbálni a Linux-ot megvenni. A Cisco nem protokollt vagy szoftvert vesz, hanem egy céget, aki a Jabberrel foglalkozik, és így különösen sok tudással rendelkezik. Ahelyett hogy fizetés ellenében igénybe vennék a cég szolgáltatásait, a Cisco egyszerűen felvásárolja az egészet, mert az hosszútávon úgy tűnik, jobban megéri.

(forrás: Cisco)

No comments: