Friday, September 19, 2008

Kalózmásolatok

Az esseni rendőrség illegális kalózmásolatokat foglalt le és nyomozást indított négy személy ellen. Az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség egy sajtónyilatkozatban közölte, hogy négy erősen gyanúsítható illegális másolatokat készítő személyt vettek őrizetbe és hallgattak ki, valamint egy házkutatás során 2 800 illegálisan másolt CD-t és DVD-t foglaltak le.

A német szerzői jogsértéseket nyomozó társaság (GVU) tippjei alapján Essenben, Dortmundban, Lünenben és Bottropban lakásokat kutattak át, Bochumban egy raktárt, Dortmundban és Lünenben pedig különféle cégeket. A 2800 adathordozó mellett készpénzt is lefoglaltak, százezres nagyságrendben. A négy személyt ipari méretekben történő illegális DVD és CD előállítással, valamint azok eladásával gyanúsítják.

Az esseni rendőrség információi szerint a négy őrizetbe vett személy közül kettőt már két éve szemmel tartanak a rendőrség csalásokkal foglalkozó ügyosztályának nyomozói. Azzal gyanúsítják őket, hogy az eredeti adathordozókról közel azonos másolatokat állítottak elő, Essenben és Hanauban "professzionális présüzemekben" filmek és zenei CD-k másolatát állíttatták elő. A borítókat dortmundi és lüneni nyomdákban készítették.

Az üzelmek túlnyomórészt az internet segítségével zajlottak, mégpedig online-áruházakon és aukciós oldalakon keresztül. A rendőrség információi szerint vásárokon is árusítottak belőle. Az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség beszámolója szerint a jelen esetben a GVU munkatársai "aprólékos, időrabló munkával gyűjtöttek megbízható információkat a DVD keresekdőktől. Egyes gyanús jelek arra mutattak hogy saját gyártmányról és az azt követő árusításról van szó." Így került sor feljelentésre.

(Forrás: Rendőrség, Észak-Rajna-Vesztfália)

No comments: